Door regelmatig een onderhoud van je verwarmingsketel te voorzien garandeer je een langere levensduur van je verwarmingsketel.
Een nieuwe verwarmingsketel aankopen is niet meteen een kleine kost, dus voorzie je best regelmatig een onderhoud om je ketel in goede staat
te houden.
Bovendien is je verwarmingsketel een pak veiliger wanneer je hem goed onderhoudt.
Bij regelmatige controle komen er bepaalde dingen aan het licht zoals geen goede afvoer in de schoorsteen, een vervuilde ketel of afvoerbuis,
een probleem bij de toevoer van je brandstof, enzoverder.
Indien deze zaken niet tijdig opgemerkt worden, kunnen ze voor gevaar zorgen en/of voor een verlaagd rendement van je verwarmingsketel veroorzaken.
Bij een onderhoud wordt de afstelling van je installatie steeds gecheckt.
Door deze afstelling goed te regelen kun je 5 tot 10% winst op je rendement hebben.
Indien de afstelling nog steeds correct is, kan een goed onderhoud nooit kwaad om de prestaties van je verwarmingsketel op peil te houden.
Voor gas is de wettelijk verplichte onderhoudsbeurt tweejaarlijks voor vermogens vanaf 20 kW. Het is erg belangrijk voor uw gezondheid en veiligheid dat bij dit nazicht ook steeds de schoorsteen nagekeken wordt en gecontroleerd of deze vrij is. Het vermogen van uw ketel kunt u gemakkelijk aflezen van het kenplaatje van het toestel. 95% van de cv-ketels in Vlaanderen heeft een vermogen van minstens 20kW en moet dus regelmatig gekeurd worden.
Bent u huurder, dan is het uw verplichting om te zorgen voor de periodieke onderhoudsbeurt.
U bezorgt dan een duplicaat van het reinigings- en verbrandingsattest aan de eigenaar.
Zoals u weet is verwarming op aardgas een van de meest milieuvriendelijke manieren om uw woning te verwarmen. Milieuvriendelijk wil niet zeggen dat uw toestel niet kan vervuilen. Om een zuivere verbranding te hebben moet in de brander een goed gas-luchtmengsel ingespoten worden. Wanneer er teveel stof in de brander zit is het mogelijk dat deze verhouding niet meer optimaal is, en u een onzuivere verbranding krijgt met de mogelijkheid dat er roetvorming optreed en u een veel te hoge Co-uitstoot produceert.
Vanaf juni 2010 moet elke vlaming in het bezit zijn van een geldig verbrandings- en onderhoudsattest.